Velkommen til Gauldalen   


Kontakt: Anne Kari Lillebudal
Telefon: 72856408
Adresse: 7213 Gåsbakken

Hølonda skimuseum, Gåsbakken
 

På Hølonda skimuseum er det en samling ski, staver og bindinger som viser skihistoriens utvikling fra 1800-tallet og fram til i dag. En samling av skiene til Oddvar Brå, en av Norges største skikonger, samt Toralf Engan, Magnar Estenstad og Svein Lilleberg. Museet er åpent på forespørsel .

Fra Hølonda skimuseum er det ca. 4 km til  ”Hotell Norge”, stedet der norske motstandsfolk planla sabotasjeaksjonen mot Thamshavnbanen  som tyskerne brukte til å frakte ut malm fra gruvene på Løkken Verk, under andre verdenskrig. ”Hotell Norge ” er ei lita bu på 3-4 m2 der de tre motstandsfolkene Torfinn Bjørnaas, Osmund Wisløff og Arne Hægstad bodde i flere måneder under andre verdenskrig. "Hotell Norge" fremstår i dag som et lite, men meget interessant museum.

Du kan ta av fra E6 på Hovin (ca. 20 km til Gåsbakken), eller i Melhus sentrum, (ca. 30 km til Gåsbakken).  Her er det skiltet til museet. Du kommer også til museet fra Svorkmo i Orkdal. Herfra er det ca. 15 km.


Hvor var du da Brå brakk staven?
Alle født etter 1965 har en viss peiling på hvor de var da Oddvar Brå brakk staven på stafetten  under VM i 1982. At han er født og oppvokst på Hølonda i Melhus kommune er det ikke like mange som vet. Oddvar Brå (født 16. mars 1951) har vært en av Norges fremste skiløpere gjennom tidene, med en hel rekke seire i langrennsløypa på 15, 30 og 50 km samt stafett.

 


Tilbake